Klantervaring – review Grietje

Jan Reviews

“Lyze pakt het totale plaatje, lichamelijk en geestelijk en zoekt met jou de grens op.”

Korte informatie vooraf: Vanaf mei 2015 onverklaarbare klachten aan linkerbeen. Tussen 1015 en 2017 verschillende onderzoeken gehad zonder resultaat. Doorgegaan met mijn leven. Meerdere malen bij huisarts geweest waarbij in november 2017 een foto bekken en een botscan werd genomen. Uitslag milde heupdysplasie. Op mijn vragen hoe nu verder werd nooit een antwoord gegeven waar ik mee verder zou kunnen. Vervolgtraject betrof een afspraak bij de orthopeed in het MCL. Klachten waren in tussentijd erg toegenomen zodat ik in december in de ziektewet kwam.

Negatieve spiraal

Ondertussen was ik ook weer begonnen met fysiotherapie waarbij ik oefeningen kreeg om mijn heupen weer sterker te maken. Hier werd, goedbedoeld voorzichtig mee omgesprongen, maar werkte eerder averechts doordat wanneer ik aangaf ‘pijn’ te hebben, het aantal oefeningen gehalveerd werden of even stopgezet. Hier ben ik februari mee gestopt doordat ik meer pijn kreeg door onjuiste oefeningen. Bij de orthopeed nog een injectie in de heup gehad (Marcaïnisatie) welke geen beoogd resultaat gaf. Terugkijkend is dit half jaar een tijd geweest van 1 stap vooruit om vervolgens 3 terug te doen. Niemand neemt je bij de hand om je verder te helpen. Geestelijk kwam ik ook in een negatieve spiraal omdat ik niet kan handelen met deze diagnose daar dit voor mij verstrekkende gevolgen heeft en lichamelijke achteruitgang. Via de revalidatiearts kreeg ik een verwijzing voor houdingstherapie. Zo kwam ik bij Lyze terecht.

Mogelijkheden in plaats van beperkingen

Tijdens de eerste kennismaking voelde ik al iets met mijzelf gebeuren, nl. ik kreeg hoop. Waardoor? Enthousiasme en een ontzettende positieve drive. Voor het eerst trof ik iemand die in mogelijkheden dacht in plaats van beperkingen! Dit was wat ik steeds had gezocht. Ik wil bewegen, maar weet niet meer hoe. Lyze benoemde dat de core moet verbeteren en dat dit gebied sterker moet worden. Houdingstherapie, ja. Maar het omvat zoveel meer! “Binnen een paar weken hang jij in de TRX”! Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn voor mij. Maar nu 4 weken verder ben ik zover dat ik begin stapjes maak, mijn lichaam oefeningen begint te herkennen, dat ik uitgedaagd wordt, gecorrigeerd wordt, maar vooral het plezier wat ik hierdoor krijg. Geloof me, deze weg is niet gemakkelijk, maar zo veel leuker dan mij nutteloos te voelen. Voor Lyze dan ook een dikke pluim voor haar benadering. Zij pakt het totale plaatje, lichamelijk en geestelijk en zoekt met jouw de grens op. Grenzen verleggen hoeft niet erg te zijn, als de invulling die je daarna krijgt maar zinvol is.

Grietje